Friday 12 August 2011

„L'Arrivo“ [Mediterraneo] (39 pesama, #20)

I

Trenutak nije mogao biti bolji.
Ionako je sve postajalo sve gore.

Zima 1991, radni dan, prepodnevna projekcija u bioskopu „Jadran.“
U sali je možda 10 ljudi.

Na platnu se pojavljuje:
 „Posvećeno svima koji beže“.

I zatim slika:
more, pučina, tišina; zatim brod koji ulazi u kadar i polako otkriva tu četu italijana na čudnoj misiji postavljanja izvidnice negde usred Mediterana, grčka obala, početak drugog svetskog rata.
Beskonačna plava pučina, i u njemu ostrvo. U sred drugog velikog beskonačnog rata, potpuni mir.

A izvan sale su, sneg, led, vetar i nedavna poseta vojnom odseku u kojem sam zamoljen da potpišem papir da pristajem i na produženje vojnog roka, ukoliko to bude bilo potrebno.
Film gledam sam, jer je većina drugara već tamo gde je potrebno, u uniformama, ili već uveliko van zemlje.

I zato me već ta prva rečenica u filmu razoružava.
„Posvećeno svima koji beže“.

I onda - muzika.
II

Ta glavna tema filma je ono što je ostalo u glavi nakon što sam izašao iz sale i šljapkao ka kući, neosetljiv na hladnoću – sunce mediterana i jedna od najlepših nevinih i naivnih priča novije kinematografije su me sasvim dobro ogrejali.

No, ta muzika je svakako zaslužna za nabavljanje filma i na VHS traci, i ta kopija je kružila blokom, u nedogled. Ali, do muzike niko nije mogao da dođe. Legalni tokovi muzike upravo su bili presečeni – i čitava generacija se lagano prebacivala na pirateriju, štancanu u odnosu na potražnju a ne samo na kvalitet.
Giancarlo Bigazzi, autor muzike nije bio dostupan na rafovima, iako je film 1992. dobio i Oskara kao najbolji "strani film" sezone.

I mesecima, a zapravo godinama – ko god je odlazio ka zapadu dobijao je jedan isti, identičan zadatak: da pronađe CD, kasetu, vinil, traku, štagod – bilo koji format koji na sebi nosi jednu od najlepših muzika za film koju sam ikada čuo.

Neko iz kraja je čak pisao distributeru u Italiju, na italijanskom.
Dobio je odgovor da oni, na žalost, nemaju kopije soundtracka.

Preostalo nam je da vrtimo tu VHS kopiju, koja je vremenom bila u sve lošijem stanju, ali su upravo ta ponavljanja stvorila neodvojivu vezu slike i zvuka. Verujem da bih i danas film mogao da raskadriram sam, iz glave.


III

Jesen 1996. godine:
Namereni da tu lepotu podelimo i sa širom javnošću - Aca ulaže priličnu količinu napora da sa original VHS trake napravi kakav-takav audio snimak, koji koristimo u top listi koju radimo zajedno na radiju.
I čak i takav šuštav, nesavršen i nezavršen, brzo dolazi do samog vrha liste.

IV

I onda Dina, jedna od onih koji su otišli, donosi sivu Maxell kasetu bez nalepnice, 90 minuta, sa jedne strane je muzika za film sličnog senzibiliteta – „Il Postino“, dok je na A-strani – kompletan soundtrack za film! Nema spiska tema, ali to nije ni preterano važno. Važno je da je CD sa muzikom iz filma pronašla – u Torontu: na lokalnoj radio stanici koja je emitovala i program na srpskom jeziku, sad – da li se radio zvao „Sveti Sava“ ili tako nekako – ali je CD bio jedan od onih koji su korišćeni za instrumentale u emisijama.

Dakle – dugo tražena muzika iz italijanskog filma koji se odvija u Grčkoj pronađena je u Kanadi, u studiju iz kojeg je emitovan program na srpskom jeziku.
Doba je još uvek analogno, internet još uvek nije stigao u Beograd.

V

Internet konačno ulazi i u naš dom.
Aca iz trećeg poglavlja ove priče je taj koji unosi u stan naš prvi računar, delom kupljen od prodator klavira o kojem sam pisao na drugom mestu >>, povezuje kablove i sve to i tako nas dovodi na Mrežu.
Nekoliko dana kasnije, on i Joca mi donose za rođendan CD kopiju muzike iz filma.
Konačno su tu i nazivi tema!

VI

Godinu dana nakon dobijanja te kopije letovanja su postala češća - i mahom su bili vezana za Mediteran.
Na prva smo išli još uvek noseći walkmane, zatim CD i mp3 plejere, te na kraju silne gigabajte u pločicama ne većim od paklice cigareta.

Postoji nekoliko pesama koje su mi stalni saputnici – bez obzira na to da li smo odlazili na Krf, Krit, Rodos, u Egipat, na Siciliju, Lefkadu ili Kefaloniju.
Trećeg ili četvrtog dana odmora, kada su kosa i koža već natopljeni solju a ritam prilagođen udarima talasa o peščanu obalu, u kasno popodne, dok ležim na pesku stavljam slušalice na uši i preko tih zrikavaca, talasa i sunca prelijem „L'Arrivo“.

Ne samo zato što sam još jednom pobegao,
već zato što ću jednom pobeći ka Mediteranu,
za stalno.

Aca je nedavno pronašao opciju za odlazak na Kastelarizo, ostrvo na kojem je "Mediterraneo" snimljen, valjda najistočnije grčko ostrvo, dva kilometra od obale Turske,
gotovo sam kraj Mediterana.


[Ideja serijala “39 pesama”: do 39. rođendana nabrojati i objasniti samom sebi – koje pesme su obeležile prvih 39 godina života. Dosadašnji tekstovi dostupni su ovde

7 comments:

  1. Nije se mnogo toga promenilo u dostupnosti filma/muzike. Oficijelnog DVD izdanja nema jos uvek, i pitanje je kada ce ga biti (US trziste). Preko torrent-a se moze naci DVD rip, po velicini niti divx niti dvd, nesto kao "divx-i-po", srecom ima subtitlova, English and Serbian, tako da se film moze pogledati kako-tako. Soundtrack .. mrka kapa, nema sanse naci. :(

    Ovaj post me je samo ponukao da potrazim ovo, inace je jedan od filmova koje sam onako sasvim usput video i zapamtio kao neko osecanje iz hladnih dana 90tih, zelje za vecitim letovanjima. Mediterraneo, Caro Diario, Cinema Paradiso, i L'Uomo Delle Stelle ("Covek zvezda" u Bgdu, "The Star Maker" in US). Il Postino sam otkrio tek pre godinu ili tako nesto, sasvim slucajno. I do danas nisam ni pogledao godinu nastanka! A mogao sam pretpostaviti...

    ReplyDelete
  2. Hmmm... Sto se DVD-a tice, postoji ta kopija koja se prodavala u Srbiji, legalno... Nema "pratecih" opcija izuzev biranja chaptera, ali - to je to...
    Sto se muzike tice, vidim da nema zvanicnog izdanja... ali, MOZE SE NACI :), tj. srediti... ;)

    Dodaj svim tim filmovima i "Belle Epoque" - malo drugacije postavke ali slicne atmosfere, i imaces sjajan filmski maraton... ;)

    ReplyDelete
  3. "Moze se srediti"? :) Naslucujem li ja to neku mogucnost .. dogovora? :))

    "Belle Epoque" sam izostavio jer pripada Spanskom filmu, kao sto bi (moguci) "Le Grand Bleu" pripadao Francuzima. Sem toga, speaking of Spanish cinema, ima tu jos par dobrih naslova. Svojevremeno sam otpratio nekoliko u Spanskom kulturnom centru, bese .. 2004te ili 5te?! Nazalost, ne mogu se setiti niti jednog odredjenog naslova, samo mi radnja ponekog prodje kroz glavu... A znam da nije niti jedan od vec tako izvikanih Almodovara i kompanije (Havijer B, Penelope K,...). Morao bih nahvatati sastavljaca programa za to. :)

    ReplyDelete
  4. Brzo se seti imena autora, ooommmmmm, brzo, ommmmm.... :)

    Mogucnost dogovora, da :)
    Mislim, najmanje sto mogu da uradim je da gurnem album na neki server...

    Nagradu za ucinjeno dobro delo ostaviti na ulazu u miljakovacku sumu, prvi panj levo, treca grana desno, u noci punog meseca...

    ReplyDelete
  5. Zahvaljujem unapred, samo javi adresu servera. Email .. valjda ce biti ukljucen, nisam do sada koristio Google Account identity za ove komentare...

    Nagrade sto se tice .. prvo da se domognem panja, ostalo ce ici lakse. :)

    ReplyDelete
  6. Damn, potpuno sam zaboravio na svoj "pokusaj" blogovanja. Prekleti internet, sve pamti...

    ReplyDelete
  7. A zajednicki prijatelj mi je poslao link na kojem je pronasao sdtr...

    Mediterraneo

    ReplyDelete