Thursday 15 December 2011

... i "muzički dinar" za pojas zadeni

(Predlog dodatnih predmeta za oporezivanje „muzičkim dinarom“)
.
Nekad poštovana Državo,
u skladu sa najnovijim uredbama - od kojih jedna >> tvrdi da je fotokopiranje knjiga kažnjivo jer je to, zapravo, „ulaganje u sebe a zarad dobijanja boljeg posla i bolje plate“ a  druga >> tvrdi da se ima platiti dodatni namet na gotovo sve što radi na struju a u sebi sadrži opciju reprodukcije zvuka ili umnožavanja autorskih sadržaja – evo, dakle, još nekoliko predloga koji predmeti bi mogli biti dodatno oporezovani, te ćemo na taj način dodatno popuniti budžet i mirno prebroditi najnovije talase krize, koji će se razbiti o hridi naše stamene ekonomije.
.
Ovom prilikom navodim nekoliko primera, poređanih azbučnim redom, a kao dokaz da sve može. Ukoliko postoji interesovanje za dalji istraživački rad u smeru otkrivanja dodatnih mogućnosti, rado ću se prihvatiti tog izazova a potpuno besplatno, jer znam da je napor koji činim usmeren ka opštem dobru.
.
Babice. Pripadnice ove struke, te vredne žene koje su najčešče i prve osobe sa kojima dolazimo u kontakt u ovoj inkarnaciji mogle bi biti oporezovane jer pomažu u procesu umnožavanja ljudi. Sad, kako se ta činjenica i uz najbolju volju ne može baš najbolje pravno odbraniti, čak ni uz pomoć reformisanog pravosuđa, možda je zgodno reći da one učestvuju u procesu rođenja jedinki koje su, od rođenja – često izvor zvuka; Štaviše i još gore – te jedinke, a čim progovore postanu sklone reprodukciji, tj. pevanju tuđih melodija i tekstova, čiji autori nisu. Smatram da je objašnjenje više nego pravno odbranjivo, ako je fotokopiranje "ulaganje u sebe" zarad dobijanja boljeg posla, može i ovo.
.
Češalj. Za ovaj predmet postoje barem dva osnova po kojima bi se isti mogao dodatno oporezovati. Prvi razlog je indirektnije prirode, ali bi mogao poslužiti: Češalj je, suštinski, alat kojim osoba koja se priprema za reprodukciju zvuka unosi red i sklad u svoje vlasi, a poznate pod imenom kosa, što ga, normalno, čini privlačnijim izvorom reprodukovanog zvuka – što, pak, rezultira – većom publikom na koncertima ali i većim prodatim tiražima. Kauzalni odnos uređenih vlasi kose i popularnosti dokaziv je mnogim primerima iz pop-kulture, siguran sam da agencija koja se bavi zaštitom prava izvođača može u svojim redovima pronaći barem deset osoba koje svoju popularnost podjednako duguju kako svojoj kosi, tako i reproduktivnim sposobnostima.
.
Konac za zube – zbog zato.
Ovaj predmet spisak stavljam da bi izazvao raspravu u Skupštini, jer će se opozicija baviti njime, umesto suštinom stvari. Tako neke uredbe lakše dolaze do objave u „Službenom glasniku“ (Koristim ovu priliku da predložim oporezivanje i samog „Službenog Glasnika“ – zato što u svom nazivu sadrži reč „glas“, koja grešno inspiriše na korišćenje glasa, odnosno – reprodukciju zvuka.)
.
Krevet. Zgodan za oporezivanje - poseduje ga verovatno svako domaćinstvo, osim onih od kojih je Država davno digla ruke, te ni krevet nemaju. S obzirom na to da se krevet koristi za trenutke odmora, sanjanje i sakupljanje snage – naučno je lako dokazivo da te radnje – odmaranje i spavanje – indirektno takođe predstavljaju ulaganje u sebe, a kroz proces koji do sada nije bio obuhvaćen dodatnim porezom. Kada na ovu činjenicu dodamo još jednu, i to ključnu – stvar pravno postaje potpuno čista: krevet je, takođe, prostor na kojem susret dva predstavnika suprotnih polova nakon nekoliko meseci (7-9) rezultira i umnožavanjem, tj. reprodukcijom onih koji kasnije reprodukuju tuđe pesme a procesom poznatim kao pevanje (ali i zviždukanjem, pevušenjem, i drugim radnjama), te je i ovaj predmet zgodno dodatno oporezovati. 
.
Tuš. Pored činjenice da služi spiranju nečistoća sa tela i gorespomenutih vlasi kose – tuš svojim oblikom neodoljivo privlači izvesni procenat populacije na grešnu reprodukciju zvuka a tokom radnje spiranja nečistoća poznatoj kao – tuširanje. U slučaju tuša postoje dva moguća pravna rešanja. Jedna je – a iz navedenih razloga – stavljanje tuša izvan zakona (jer navodi ljude na radnju reprodukcije zvuka a bez plaćanja). Druga – za državu možda upotrebljivija jer ne inicira raspravu o ljudskim slobodama te tako ne ugrožava naše integritete, teritorijalne suverenitete i tete – je dodatno oporezivanje tuševa kao takvih.
.
Iskreno se nadam da će ovi predlozi biti uzeti u razmatranje kao dodatne mogućnosti širenja polja delovanja uredbe kojom se dodatno oporezuju rezači diskova, skeneri, štampači, CD i DVD mediji i sve ostalo – i sve ostalo što može, a ne mora biti upotrebljavano za reprodukciju autorskih dela kako domaćih autora, koji umeju od Vaše organizacije zaraditi i po 17 dinara godišnje na ime tantijema, tako i stranih, koji su sigurno priuštili sebi po 2 vile od silnih novaca koji su im preusmereni od naših Organizacija a na ime reprodukcije njihovih autorskih dela na teritoriji naše Države, bez Kosova. I Metohije.
.
Iskreno Vaš,
.
. . . 

Nije smešno.
.
Najpre, moje laičko tumačenje ove uredbe je jednostavno: naplaćivanjem „muzičkog dinara“ – Država istovremeno legalizuje pirateriju u najavi. Jer, naplatom poreza na nešto što se u najavi koristi za skladištenje i/ili umnožavanje sadržaja koji podležu autorskim pravima a koje nabavljamo neleganim putem – deluje kao institucionalizacija piraterije.
.
Sad - u nedavnoj prepisci sa drugarom koji se razume i prati pravnu regulativu ove vrste – shvatio sam da ova uredba nije ništa nenormalno, kada se poredi drugim državama. Jedna od njenih konsekvenci jeste - na neki način - i pravno regulisanje privatne piraterije, odnosno posedovanje i lično korišćenje sadržaja koji podležu zakonima o autorskim pravima.
.
Dodatno, ova Uredba bi trebalo da donese neku korist autorima i interpretatorima, odnosno da monetizuje njihov umetnički i/ili intelektualni rad.
.
Burna reakcija (ili ovo moje gorenavedeno sprdačenje u vezi sa temom) - ne dolazi samo zbog Predloga Uredbe/zakona/kakogod se to zvalo, već ima jači koren. Prvi je, naravno, način na koji nam je objašnjeno o čemu se radi, na šta se odnosi, te -  svakako i zbog onih koji ovaj Zakon predlažu.
.
Po procenama koje se mogu pronaći u medijima, Organizacije koje su zahtevale donošenje ove Uredbe zaradiće samo od nje oko 4.4 miliona evra na godišnjem nivou. Opet - prema podacima Agencije za privredne registre, poslovni prihod „Sokoja“ je prošle godine iznosio oko 185 miliona dinara, od čega je samo na zarade 64 (šezdeset i četvoro) zaposlenih u toj organizaciji - otišlo nešto više od 114 miliona dinara.
.
Prosek plata je, dakle, oko 90.000 dinara. Nemam ništa protiv, moj san je da svi u Srbiji imaju plate po deset hiljada evra mesečno, minimum.
Ali - pomenuta grupa S.A.R.S je za „'Lebac“ dobila 16-17 dinara na ime tantijema u godini u kojoj je ta pesma bila veliki hit, takođe na godišnjem nivou.
.
Poređenje tih iznosa asocira me na vlasnika obdaništa koji najpre roditeljima masno naplaćuje boravak dece u celodnevnom boravku, decu hrani buđavim 'lebom, a kad ponestane užine žicka od dece za kupovinu kifli - koje sam pojede.
.
Problem, dakle, nije samo u loše formulisanom odgovoru – koji ostavlja prostor da nagađamo da su na spisku i frižideri i tuš-kabine sa ugrađenim audio izvorom i svašta nešto – već i u tome ko je Uredbu predložio i kako se do sada ponašao.
.
Hoću da kažem: živimo u sistemu krcatom već prokaženim tipovima čije čak i dobre ideje naiđu na đon - jer su ih takvi prokazani izložili javnosti. (Tačnije, živimo u sistemu u kojem su svi i sve je prokazano, nema više za šta čovek da se uhvati, do za sopstvenu glavu. Ili spolovilo. Ili oružje.)
Ukoliko je Nekadpoštovanoj Državi važno da verujemo da su im namere časne, ima načina kako se to radi. 
No, izgleda da im nije stalo.
.
Zato je zapravo najveći problem - da li će ova Uredba/ovaj Zakon zaista „proći“, te - ko će je sprovoditi.
Ukoliko prođe ovako, a mi zaćutimo, ostanemo bez glasa i prestanemo da pevamo – onda ništa.
.
Nemi horor,
kao nekad.
.


.
p.s, korisni linkovi:
.
O "muzičkom dinaru" >>
O 17 dinara >>
Evo i online peticije za ukidanje i zabranu delovanja SOKOJ-a >>
.
p.p.s. inspiraciju za neke od predmeta koji bi mogli biti oporezoveni dobio sam od kolege i prijatelja, čije ću identitete štititi, sve dok sami ne zatraže da im imena bude objavljeno - ili dok me Komisija za isterivanje zlomisli na to ne prinudi mučenjem - višekratnim emitovanjem bilo koje od pesama sa liste najpopularnijih, a po listingu organizacije SOKOJ.
Ukoliko posegnu za pesmom pod rednim brojem 6, odajem sve odmah, na prvu reprodukciju.
.
..

13 comments:

  1. Na nesreću, more su isparcelisali i odneli odavno... ovo i još štošta će proći pre nego što se nešto dogodi u glavama ili makar pre nego što glave finalno otkažu i predaju vlast pesnici.
    Ako imamo snage za to. Ponovo.
    Izvini na tonu kojim je ovaj moj komentar obojen, ali stvarno mi je muka.
    A link na ovaj tekst ću da razglasim. Ah, da, razGLASim, možda i to ubrza poneki proces ;)

    ReplyDelete
  2. ulazna vrata moje zgrade ne dihtuju dobro, pa vetar svaki put kad tu prodje - svira. mogli bi i njega da oporezu..

    i saznaj mi kako da se "preptlatim" na ovu prepisku. :)

    ReplyDelete
  3. Kaze jedan prijatelj "sta se cudite, svet je propao odavno, ovo su bre samo posledice".

    ReplyDelete
  4. Au! Ovo su situacije kad čovek teško može da poveruje i sopstvenim očima.

    ReplyDelete
  5. @aleks: ako ikada osetim da ponestaje snage, znacu da mi je ostalo jos par minuta, i to je to. Nema predaje. I mene je, kao sto vidis, pred kraj teksta obuzeo slican ton, prosto previse paradoksa. Hvala na razGLASavanju :)

    @dzumara: da li vrata sviraju stranu ili domacu melodiju? koliko puta dnevno? koliko slusalaca? to ce biti... 4000 dinara... dnevno...
    elem, nakon silnih proba, trebalo bi da radi opcija "subscribe" na komentare, molim te, proveri i potvrdi da li radi? za sve ostale info - do malih promena u izgledu strane za komentare je doslo zbog osobe koja se potpisuje kao dzumara. Ukoliko zbog njega sada nesto ne radi kako valja, samo javite :)

    @etotako: znamo li koliko dugo cemo osecati posledice? cisto da znam da se pripremim...

    @Romi68: Etotako je lepo rekla... ovo su samo posledice. A nekako mi se cini da glavni talas jos nije udario. Cekajte izbori da se raspisu, svacega cemo se nagledati i naslusati...

    ReplyDelete
  6. Mora im se priznati iskazana kreativnost u otimačini.A možda je to i osnovni kriterijum za ovu "top-listu".
    Dobra vest 1300+ ljudi potpisalo za dva dana, ima nade.

    ReplyDelete
  7. Čak i kada bi pare završile u džepovima autora, opet imamo problem..., barem ja ga imam. Nemam ništa protiv da platim Lajku Feliksu zato što slušam Lajka Feliksa, ali kako on nije član Sokoj-a, ta mogućnost otpada. Sada kada sam se obavestio ko su članovi, shvatam da su u opticaju sledeće varijante:

    Marini Tucaković treba da platim zato što slušam Hendrixa, Bekiju Bekiću zato što slušam Elvisa, Sergeju Ćetkoviću ima da zahvalim što volim da slušam Keith Jarretta, Mariji Brunclik-Kemiš treba da nadoknadim sve ono što sam oteo od Amy Winehouse, a Goranu Bregoviću sve ono, što je on oteo od Various Artists. :D

    ReplyDelete
  8. Izvini ali moram...nisi pomenuo zvuk pri pisanju uz vetar; pa zvuk izmedju tih celicnih zica na ONOM mostu (novom); pa zvuk vetra ispod NOVOG mosta; pa zvuk kasika i viljusaka dok jedu oni koji imaju u Srbji; pa BRUJ krvi koja nam tece zilama; ne, ne...pa MNOGOVEKOVNI BRUJ u krvi nasoj srpskoj koju smo doneli sa Karpata u Seobama a kasnije preciscavali i dodavali novu u Kolevki srpskoj; pa shum mantija onih koji nam propovedaju o Otecastvu i veri opet mnogovekovnoj; pa sustanje listova "knjiga" velmoznica srpskoga spisateljstva koje cujem mosh da kupis po kioscima; pa usekivanje nosa; pa 'cvrkutanje' dok se vadi parce kikirikija/leblebija iz pokvarenog zuba; pa isto to samo varijanta cackanje duuugackim noktom na malicu srpske muske ruke, maljave daboGme.... i mogu ovako do prekosutra. Ne znam sta da vam kazem sto ostaste. Da batalite sve i da okrenete ledja i odete?! Ili da se ja vratim:-)))) Bash me boli zeludac vishe! Ne od vas, nego od njih!

    ReplyDelete
  9. @pi!: na ovim prostorima zive vrhunski kreativci, kada je u pitanju zarada leba bez motike! Lista je genijalna, jedino ne znam kako su se DDub nasli na mestu broj 8... Verovatno sluze kao pokrice/dokaz relevantnosti...

    @stepski: (long time...)
    imam slican problem sa mnogim muzicarima odavde + veoma sam uveren da od tog muzickog dinara na primer Ben Howard, Bombay Bicycle Club ili Nils Fram (da navedem ove novije koje najcesce slusam) zaista nece videti nista... A nece ni Stounsi i Bouvi, svakako... A svidja mi se taj koncept: da placamo onima koji su nas zapravo oduvali do pravih stvari! Da je bilo kvalitetnijih programa na Tv-u i radiju, verovatno nikada ne bih poceo da kopam po tetkinim plocama i otkrivam Paket Aranzman i Talking Heads :)

    @Virgo: imam cudan utisak da se pomalo sprdas sa "zvucima rodnog kraja", da ne kazem domovine? :)
    (na top listi pobedjuje zvuk shushtanja mantija!)

    Razumem da boli zeludac i da je gorko... No, i dalje smatram da se vredi boriti protiv gluposti, makar lupanjem o ekran, posto vise nema organizovanog lupanja u sherpe... I uvek se javi u meni taj prosti zakljucak: zar da me OVAKVI oteraju odavde? Ne dam, bre! :)

    ReplyDelete
  10. Ma bas sam poludela, kada ti i tebi slicni odavde kazete da vise ni vi ne mozete i da je slom nerava, volje ili kako god hoces blizu. Znas, ja se secam tih serpi i pistaljki i svega i bila sam u tome. Pa sam kroz moje emisije na jednom Radiju i u novinama sa zaglavljem Kultura svasta radila i provlacila izmedju redova a onda i veoma otvoreno. Nisam dala da mi se soli, a bogami ni biberi po mojim emisijama/tekstovima. A ni da mi se vedri i oblaci iz Stabova ondasnjih, protiv kojih su se OVI sadasnji zdusno borili. Citam tebe ovde i uzivam, citam lazara Sakana u Politici danas i odmah se trazi link za tih sest sati muzike koje uredjuje, gledam neke nase ljude koji su aktivni u CERN-u (ovo mi prvo pada na um) ali....hajde mi kazi sta tacno treba da se uradi da se prvo i osnovno nahrani suvim 'lebom Srbija? Gladuju ljudi u Trecem milenijumu u mojoj rodnoj zemlji. I mnoga deca!!! Prosle godine sam gledala u Centralnoj Srbiji coveka kako , gledajuci u stranu, pita u privatnoj apoteci - Odseci mi dete pola table tog srcanog leka...za toliko imam da ti dam???!!!A marva se koti...po vrhu i po estradnom glibu. E to moj mozak ne moze da shvati! A onda mozes da mi kazes kako da pomognem...vidis da sta god pokrenes ovde , iako se mnogih tamo ne tice, ja odmah prosledim. Do tada mislim da ce mi i dalje biti muka. Dotle ide da je moj jadan Apple napamet naucio - Pa da, hleba i igara u Srbiji nikada dosta! Tastatura takodje nije pri sebi kada pocne prosledjivanje mejlova.

    ReplyDelete
  11. Bitno je da se ne ćuti, da se priča, piše, viče ako treba. Da se zna da ne može baš svaka zamisao da im prodje!!! Pogotovu ne tako idiotska!

    Evo i mog doprinosa tome:
    http://paradoksija.blogspot.com/2011/12/muzicki-dinar-ili-muzicki-milioni.html

    ReplyDelete
  12. http://www.youtube.com/watch?v=ZLRgAe2jLaw
    I opet izvini za trol...Tilda Swinton je pobrala takve pohvale za ovo. Mozda da odmoris mozak uz ovakvu strahotu...dok zivis i boris se protiv tih strahota. Pomagacu i pomazem...palo mi je na pamet neko poredjenje...pa moj twisted mozak nije odoleo nekakvim komparacijama. Dete negovano, pa onda ubilo dok je bilo tinejdzer, a onda majka treba da se suoci sa svim nivoima osude i sa samom sobom. Samo jedan mali otklon od sadasnjosti i nekakva priprema za predstojece turbulencije u Srbiji. U stvari sam bash iznervirana...i tako.

    ReplyDelete
  13. @virgo: da znam neke od odgovora, verovatno bih vec poceo da osnivam neki Pokret, ali jos uvek nemam odgovor na sve... Kako god, evidentno je da je potrebno da se radi a ne da se osnivaju usluzni sistemi... Ovo je vest od jutros:

    http://www.blic.rs/Vesti/Politika/296396/Vlada-i-dalje-planira-milijarde-za-agencije

    Obratiti paznju na spisak i nazive... I taj spisak je, donekle, resenje sta bi valjalo raditi u Srbiji da bi doslo do bilo kakve promene...

    Hvala za info o filmu,jeste na wishlisti! :)
    I pogledaj update koji se nalazi na tekstu o Nilsu Framu, ima i snimak sa koncerta!

    @marjan: dobrodosao! :)
    Evo jos jednog teksta o temi.
    Prica se, ocigledno, za sada 1750 potpisa peticije... Koja, znam, nije pravo pravno sredstvo, ali barem ukazuje na to kolikom broju ljudi je stalo...

    http://blog.b92.net/text/19321/Otvoreno-pismo-SOKOJ-u/

    ReplyDelete